När du vill byta in din häst i ett försäljningsstall 

Jag får ofta frågor om jag tar hästar i inbyte, och javisst gör jag det. Du kan byta in inprincip vilken häst du vill hos mig. Men där är ett par saker du bör känna till när du vill byta in din häst hos en hästhandlare.

Det handlar inte längre om vad du vill ha för din häst eller vad du anser den vara värd. Oavsett om du har din häst på annons för 85.000:- och hästen som du är intresserad av hos mig kostar 75.000:- så kommer du att få betala pengar imellan.

Det kan ju vara märkligt kan du tycka men det är det inte. Ja som handlare måste göra mig en egen bedömning av din häst och en egen värdering, och den kommer bli betydligt lägre än den du själv gjort. Jag måste gardera mig om att jag verkligen kommer få sålt denna hästen som jag tar i inbyte. Hästen som även är en risk för mig att ta, men varför kommer vi till senare.

Mina hästar står i stallet allt mellan 1-14 dagar innan dom är sålda, dom säljs snabbt för att priserna är attraktiva och dom är värda det dom kostar.
Hur länge har du försökt sälja din häst och varför är den inte såld?
Varför vill du byta in den? Jo mest troligt för att du inte får den såld. 

Ett byte, måste alltid bli mer lönsamt för mig som handlare än om jag skulle sålt hästen rakt av. Att du värderar din häst högre än min kan inte jag hjälpa, för det är faktiskt min värdering som räknas i detta fall då det är jag som kommer att ta över din häst och stå med alla riskerna.
Det är alltid en stor risk för en hästhandlare att byta in en häst som cirkulerat i Sverige. Varför? Jo för det finns historik. Historik som längre fram kan komma att skada mig och mitt rykte och även det är något jag måste räkna in i affären.
För några år sedan bytade jag in en C ponny, helt frisk enligt dom som bytade in den. Jag sålde den till en privat person och allt var frid och fröjd tills den några månader senare fick fång. Och i Sverige är allt enkelt att kontrollera så den nya ägaren ringde den gamla ägaren som då säger att dom haft mycket problem med att den haft fång och att det var därför dom bytade in den?
Men alltså HALLÅ?!?! Information som dom tydligen glömt att ge mig och vem står nu med problemet och är den oseriösa handlaren? Jo jag!

Det finns många för och nackdelar med att byta in din häst hos en hästhandlare.

Vi börjar med fördelarna. 

* Du slipper sälja hästen själv
* Du slipper eventuella tvister och problem i framtiden
* Du kommer aldrig höra oss klaga eller vilja reklamera hästen
* Du slipper alla visningar och provridningarna som kommer ta alla dina helger och vardagskvällar framöver
* Du slipper bekosta en besiktning på flera tusen när du säljer ponnyn
* Du slipper besiktiga din ponny vid bytet

Så till nackdelarna med att byta in hos en handlare 

* Du kommer alltid att få betala pengar till bytet
* Din häst kommer inte att vara lika mycket värd i mina ögon som i dina

Jag måste utgå ifrån att där är något du inte berättar för mig. Jag byter in din häst oavsett vad du haft för problem med den, oavsett skadehistorik etc men om du inte är ärlig och berättar för mig precis hur det är så kommer ingen tro mig sen när jag säger att jag inte visste.

fullsizeoutput_76.jpeg

En reaktion på ”När du vill byta in din häst i ett försäljningsstall 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s