Det här med bytesrätten i ett handelsstall…

Stall Aspehus har sålt hästar med bytesrätt, precis så som jag gör men jag tycker att det är dax att fördjupa sig lite i det här med bytesrätten.
Stall Aspehus AB har sålt sina hästar med 3 månaders bytesrätt och jag säljer mina med 6 månaders bytesrätt. Jag personligen tycker att som seriös handlare så ska man sälja med bytesrätt. Varför?
Jo för det är inte så lätt att sitta upp och prova en häst en gång och veta att allt kommer att funka. Vi har oftast inte haft hästarna så länge heller och vet inte alltid allt utan saker kan komma fram med tiden och det är viktigt att köparen får tid på sig att prova sin häst i sin nya miljö.

Men när det väl kommer till att ni ska byta in den hästen ni redan köpt så är det inte bara så att ni kan välja fritt utan precis som det ska bli rätt för er så måste det bli rätt för oss.

Låt komma med ett exempel.
Ni har köpt en D ponny vid namn Brunte för 65.000:-, kemin fungerar inte och ni vill byta  in den. Ni kommer och kollar på nya hästar och fastnar för en som ni sett att jag begär 58.000:- för på annons. Ni anser då att ni ska ha mellanskillnaden tillbaka vilket aldrig kommer att ske. Brunte har jag besiktigat en gång för 3200:-, när ni byter tillbaka han så slipper ni att besiktiga honom och NI sparar dom pengarna för jag litar på mitt eget öga men däremot så måste jag betala en ny besiktning på den nya ponnyn som ni väljer och det är återigen en kostnad på 3200kr.

Ibland (ofta) så byts hästarna inte in för det är något fel på dom, utan helt enkelt för att de som köpt dom inte klarat av dom. Det har daltas en jävla massa med hästarna, dom har slutat hoppa, slutat gå in i transporten eller så kan ni inte längre tränsa hästen och därför vill ni göra ett byte.
Det är INGA problem, för vi löser det ni ställt till med hästen men har ni tänkt på en sak.
Hästen har slutat hoppa, den vägrar gå i transporten och ni kan inte tränsa den längre, anser ni fortfarande att den är värd de 65.000:- som ni gett 2 månader tidigare?
Vi handlare ska då stå och byta in en ponny för 65.000:- som i dagens läge sjunkit 15.000:- i pris, det ni ”förstört” det fixar vi snabbt till med lite arbete. Men ska vi arbeta gratis?

Ni kan heller inte förstå hur ni helt plötsligt måste betala 10-15 till bytet, för den nya ponnyn ni hittat kostar exakt samma som den ni redan köpt.
Men ponnyn ni redan köpt är inte längre värd 65.000 för den går ju inte ens att lasta..
Dom flesta förstår detta, men det finns en mindre skala som tror att dom köpt en Volvo, kraschat växellådan och sen är bilen fortfarande värd lika mycket som när dom köpte den… 

Jag säger inte att alla alltid ska betala pengar i mellan, men har ni själv ordnat en värdeminskning på ponnyn så får ni helt krasst räkna med det.

Det handlar inte heller bara om vad vi begär ut till kund för våra hästar utan även hur mycket vi köpt in dom för, vem äger hästarna. Är det våra egna eller någon annans?
Vi kan inte bara byta bort vilka hästar som helst hur som helst.
Nu har jag turen att nästan alla hästar som jag säljer är mina egna (företagets) men alla har inte råd att köpa in sina hästar själv utan får sälja till andra och då är det inte alltid lika lätt….

Det finns inget sk öppet köp eller liknande, det är bytesrätt som gäller men man måste vara realistisk men är man bara det så blir det heller inga konflikter.

Imorgon går vi in på hur det går till när Ni vill lämna er egna häst i inbyte. Ett av mina favorit ämne så det ser jag fram emot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Det här med bytesrätten i ett handelsstall…

   1. Tänkte bara på att du skriver: ”nästan alla hästar som jag säljer är mina egna (företagets)” när du inte har någon registrerad firma

    Gilla

   2. Det stämmer att JAG inte har något bolag. Jag är däremot anställd i ett företag som säljer hästar. Så jo, det finns ett registrerat bolag som jag arbetar på. Företaget äger samtliga hästar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s