En hållbar ridhäst 

Igår bloggade jag om polska ridhästar och då kom frågan från flera håll, är en polack mindre hållbar? Det är en svår fråga att ta ställning till för det här med hållbarheten hos en häst tror jag ligger mer hos människan än hos själva hästen. 

En bra uppväxt, ett bra foder och en bra inridning är en bra start på en hållbar häst. Men bara för att en häst fått den bästa möjliga uppväxten, det bästa grov fodret och en riktigt bra hand vid inridning så är det inga garantier för att just den hästen ska förbli hållbar. Det krävs så mycket för att en hästen ska förbli hållbar och det stora ansvaret skulle jag vilja säga ligger hos oss människor. 

Rätt foder, rätt ridning, rätt skötsel, rätt UNDERLAG vid ridning etc är a.o

Jag vet jag sålde en gång en riktigt fin 3 åring till en tjej. Tjejen berättade att hon fått avliva 2 hästar de sista året pga fång. Jag drog öronen åt mig lite men hon ville köpa hästen och det fick hon. Hästen var riktigt fin, korrekt exteriört, bra på röntgen och givetvis fångfri. Efter 2-3 månader ringer tjejen till mig och säger att hästen fått fång, det är inte möjligt tänker jag. Hon köpte den mitt i sommaren när den gick på bete och tidpunkten då hon ringde var det installning. Hon var på mig direkt om att den måste haft det innan och att hon nästan inte gett den någon mat alls och varit så försiktig. Hon la skulden på mig och jag blev bara irriterad och sa ”men om dina 2 senaste hästar blivit avlivade pga fång, din 3e häst nu fått fång inom loppet av 3 månader då kanske du ska fundera på vad det är du gör för fel?”

Tjejen hörde aldrig av sig igen och jag vet inte hur det gick med hästen men den hästens hållbarhet sjönk ju drastiskt. 

Det sägs att stora hagar, mycket utevistelse, ett bra grovfoder etc ska vara grunden till en hållbar häst. Jag håller med, det låter helt fantastiskt. Men samtidigt så har jag sett att majoriteten av hästarna utomlands inte föds upp så. Dom går istället på stora lösdrifter året om, vissa kommer ut på sommaren. Fri tillgång till hösilage och inget kraftfoder. Plockas in helvilda som 3 åringar och rids in på under en vecka. Många av dessa, blir sedan godkända hingstar eller går Grand prix och deras hållbarhet är det ju uppenbarligen inga problem med. Men om det beror på att dom är i rätt händer eller om det beror på uppväxten kan inte jag svara på. 

Om någon skulle fråga mig om jag kunde åka med till ett land i öst för att köpa en lovande unghäst, eller den behöver inte vara lovande, utan bara fin. Så hade jag utan tvekan övertalat människan till att åka till Holland Belgien eller liknande istället. Eller kanske hitta en i Sverige?Utbudet är dock större söderut och enligt mig lättare att hitta där nere. 

Så vad svarar jag på frågan om hållbarheten i Polska hästar är bra?
Rent spontant så anser inte jag att hållbarheten inte lika bra som i övriga länder då deras kunskap om hästar inte är så bra. 

Är holländska hästars hållbarhet bättre då? Jag anser att den är betydligt bättre än polackernas och hästen har en helt annan förutsättning men sen om du har kunskaper nog att vårda och behålla ridbarheten och hållbarheten kan jag inte svara på. 

Så summan var kardemumman. 

Det går inte att säga att ett land har mer hållbara hästar än andra. Alla hästar är olika och det är ett stort pussel som ska lägga ihop för att veta att hästen alltid ska förbli hållbar. Men om din kunskap är tillräckligt bra, så kommer din häst oxå att hålla oavsett vilket land den kommer från. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s