En polsk ridhäst

Ja efter mitt inlägg igår så kunde jag ju räkna med både det ena och andra påhoppet om polska ridhästar.

Jag kan dra jämförelser och historier om dom, men till vilken nytta?

Det enda jag tänker dela med mig i detta inlägget är MIN åsikt om polacker. DU behöver inte dela den, DU är fri att tycka precis vad du vill och DU är fri att köpa hur många polacker du vill. Jag behöver inte DIN åsikt i detta utan jag delar endast MIN åsikt om polska hästar. 

Polacker är fina hobby hästar, tävling i lättare klasser och ja om du har tur så kan du säkert styra över lite högre hinder med dom. Polackernas prisklass är betydligt lägre än tex holländarnas, varför? Jo för mig säger det sig själv. Polen ligger så långt efter i avlen, dom har heller inte lyckats avla fram en enda bra avkomma.

Att säga att en polack är en lovande hopphäst får mig bara att dra öronen åt mig för en vettig häst människa skulle inte ens leta i Polen efter en lovande hopphäst. OBS, undantag finns!

Vad är då en lovande hopphäst? Ja det är ju olika för oss alla.

För mig så är en lovande unghäst en som har förutsättningar att gå 140-150. Har förutsätttningarna att gå unghästklasserna nere i Falsterbo. Och helt ärligt, i Sverige vad toppar resultat listorna? Jo holländare, tyska, belgiska och svenska hästar. En och annan polack sticker säkert in då och då men allt för sällan. Säger det då inte sig själv att när alla andra länder toppar resultat listorna att deras hästar är BÄTTRE och avel är längre kommen? För mig gör det de iallafall.

Finns absolut fina polacker, det säger jag inte. Det finns säkert dom som kan leka runder i en 110-120 och utan tvekan en hel drös som går 130 oxå. Men i min värld, så är en 120 häst inget att hänga i julgranen.

Polacker har oftast ett väldigt bra psyke, och dom är snälla. Inte så mycket blod vilket innebär att dom flesta kan rida dom, en perfekt hobby häst!

Dåligt ridna, ja det är dom för det mesta oxå. Det bror ju dock inte på att hästen i sig behöver vara dålig men ridkunskapen i Polen är inget att jämföra med i Sverige.

Så alla ni som skällde på mig igår, ja jag tycker att polska hästar är sämre än vad svenska, belgiska, tyska och holländska hästar är. Dom är inte lika långt komna i avlen och polackernas kunskap om häst är inte så stora och därför är polska hästar inte lika bra som andra hästar. Det samma gäller andra östländer så som Litauen, Lettland etc.

Men snälla glöm inte, jag har skrivit att det även finns fina polacker! Att det är fina hobby hästar. Man kan ha kul i 110-130 klasser, säkert vissa av er högre, i know. Ni behöver inte skicka inlägg att era polacker är fina o dom går 140-150 för jag vet det finns undantag.

Men jag säger bara, en vettig häst människa som letar efter en häst till championaten eller en GP hästar letar inte direkt i Polen… just saying ..

Jag, jag kommer säkert ha både en två och tre polacker i mitt stall i framtiden men det kommer inte vara några lovande hopphästar utan helt vanliga hästar till ridskola, hobby ryttare eller till dig som vill tävla lättare klasser (110-130kr.)

Och återigen, eftersom jag vet att det kommer bli häxjakt efter detta inlägget. DET FINNS MASSOR MED FINA POLACKER men majoriteten av dom gör sig bäst som hobby hästar eller tävlingshästar i lättare klasser. Men om du har en polack, som du är nöjd med så gratulerar jag dig för återigen så finns det massvis med trevliga polacker!

P.s Ja, Tyskland köper massor av hästar i Polen. Dom köper dom bästa hästarna dom hittar i Polen, med dom bästa stammarna sen kastar dom passen i Tyskland och gör nya Tyska pass med okänd stam. Summan av kardemumman är att då att en tysk ostammad häst fortfarande anses bättre och mer lättsåld än en bra polsk stammad häst. Men fortfarande står den längst ner i hierarkin. d.s

 

 

 

 

2 reaktioner på ”En polsk ridhäst

  1. Jätte bra inlägg Madde! Tack för upplysning! Funderade just hur det var med lettiska men du svarade på det med. Jag letar en hobbyhäst, men kan jag anta att en lettisk/polsk har sämre hållbarhet än de tyska svenska och holländarna? Pga hur de växt upp?
    Det kanske är en annan fråga om hållbarhet och olika hästar. Ett tips i din blogg!
    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s