Livet på ett svenskt fängelse , olika säkerhetsklasser

Jag har lovat att blogga denna veckan om livet och min upplevelse på anstalten så det ska jag göra. Till att börja med så måste jag klargöra att det finns olika säkerhetsklasser på svenska fängelser.

Säkerhetsklass 1 är den högsta säkerhetsklassen som finns i Sverige. Det är tex anstalter speciellt anpassade för intagna som bedöms ha en hög risk för rymning eller fritagning. Säkerhetsklass 1 finns dock endast för män och inte för kvinnor. De anstalter i Sverige som räknas som säkerhetsklass 1 är följande, Hall, Kumla, Hällby, Norrtälje, Saltvik, Salberga och Tidaholm.

Säkerhetsklass 2 är en lägre säkerhetsnivå och de var en sådan anstalt jag satt på. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll.
Säkerhetsklass 2 är det högsta som finns för kvinnor. Här ser ni en lista på anstalter som är en säkerhetsklass 2.

Säkerhetsklass 3 är den lägsta säkerhetsnivån och anstalterna saknar direkta rymningshinder. Jag har även suttit på en klass 3:a som det kallas, anstalten ringsjön innan jag blev knallad till Ystad pga misskötsamt. Här finner ni en lista på anstalter med säkerhetsklass 3

Det går inte att jämföra en Öppen anställt (klass 3a) med en sluten. Det är som natt och dag. Anstalten Ringsjön som jag satt på var ju en öppen anstalt och det var lite som att vara hemma. Hade jag velat dra där ifrån så hade det inte varit några problem för de fanns varken staket som höll mig inne eller några murar. Anstalten Ystad var ju ens sluten anstalt och ja… Som sagt som natt och dag.. Men det kommer vi till längre fram…

En skymt från Anstalten Ystad..

ystad

Vill du  följa bloggen och få ett mail varje gång ett nytt inlägg publiceras?
Fyll i din email adress enligt nedan så kommer blogginlägget direkt i din mail.
Surfar du från en data så fyller du i din mail adress här till höger, surfar du från en surfplatta eller telefon så skrollar du längst ner på sidan och fyller i den där så kommer blogg inlägget direkt i din inbox.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s