BONDE SÖKER FRU DELTAGARE(2016) NYLIGEN SLÄPPT IFRÅN RÄTTSPSYK DÖMD FÖR FLERA ALLVARLIGA BROTT

Igår kollade jag på bonde söker fru och fick en mycket märklig känsla till en av deltagarna i programmet. Jag fick en sådan känsla av att något inte stod rätt till med honom och gick då in bara för skojs skull och kollade om han var dömd för något brott. Mycket riktigt så var han dömd för mer än ett brott väldigt nyligen och han kan heller inte ha varit på fri fot så länge.

Min frågan är, när man ska delta i program som dessa borde man inte då få visa upp ett utdrag ifrån belastningsregistret?

Jag vet ju att om man tex söker till gladiatorerna så får man inte vara dömd för tex våldsbrott och måste kunna visa upp intyg på det.

För några år sedan så kröp det ju fram att en av deltagarna i ”ensam mamma söker” var dömd för sexbrott mot en 14-årig flicka samt kvinnomisshandel.
Givetvis ska man ge alla en ärlig chans. Men bonde söker fru är ett program där man försöker para ihop människor för att hitta kärleken. Har inte bönderna då rätt att i förväg få veta om någon är dömd och isåfall av vilken typ av brott? 

Det är nämligen skillnad på brott och brott för mig men jag har läst domen på denna människan och ja… av domen att döma så är det ingen jag skulle vilja dejta!
I domen framgår följande

Begångna brott

1. Försök till utpressning 9 kap 4 § 1 st och 11 § samt 23 kap 1 § brottsbalken

2. Skadegörelse 12 kap 1 § brottsbalken Målavdelningen 2013-01-15 Målavdelning

3. Hot mot tjänsteman 17 kap 1 § 1 p brottsbalken

4. Brott mot knivlagen 1 § 1 st och 4 § 1 st lagen (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

I min värld så är ovanstående inte så himla farliga brott MEN vad som nu gör det hela mycket intressant är detta.

Påföljd m.m.

Den tilltalade ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning

Han är alltså INTE dömd till fängelse utan till psykvård.

Och jag var ju givetvis tvungen att snoka vidare och hittade denna informationen.

”Av den det rättspsykiatriska utlåtande som inhämtats i målet framgår att ************* begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han lider av en sådan störning, att han till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång och att det därmed finns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap. 3 § brottsbalken.

Enligt utlåtandet finns det till följd av den psykiska störningen en risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag. Påföljden för ************* bör därför bestämmas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning”

Ja det finns alltså en diagnostiserad psykisk störning med risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag!

Bra jobbat TV4! Jag hoppas ni har informerat denna kvinnan om vad ni låter henne dejta för människor!

Domen är från januari 2013 då han satt häktad och han fick förbli i häktet tills domen vunnit laga kraft.

Jag vill återigen poängtera att ALLA är värda en chans och folk kan förändras!
Men att TV4 skulle upplyst denna bonden om detta har jag svårt att tro.
Mannen som är dömd har efter domen bytt efternamn.

Borde det inte ingå i rutinerna att lämna in ett ett utdrag ifrån belastningsregistret ???
Det här är verkligen under all kritik!

bonde-soker-fru

Åhh jo, jag glömde nämna att han har ju även haft kontakt förbud utfärdat till x flickvännens familj etc. Stabilt här!
Uppdatering: Efter att ha pratat med en tidigare medverkande bonde så har jag fått informationen in att utdrag ur belastningsregistret måste uppvisas. Dock om man är dömd till rättspsyk så finns man inte alltid med där.

5 reaktioner på ”BONDE SÖKER FRU DELTAGARE(2016) NYLIGEN SLÄPPT IFRÅN RÄTTSPSYK DÖMD FÖR FLERA ALLVARLIGA BROTT

 1. Jag håller med dig där samtidigt som man måste se från till fall.Det måste ju ändå anses direkt olämpligt ifall en pedofil söker jobb som dagbarnvårdare.En bankrånare skulle kanske däremot vara en utmärkt dagisfröken.Lite så.

  Gilla

 2. Du tar ju vid närmare betraktande upp ett riktigt problem,att det inte går att lita på belastningsregistret.Hur många morddömda med rättspsykiatrisk vård finns hos intet ont anande arbetsgivare? till exempel.Det skulle vara intressant att få veta lite mer kring hur tv4 ser på saken i just detta fall.Troligtvis har belastningsregistret inte haft korrekta och aktuella uppgifter om denne människa.Bonden har all rätt att få veta vem hon tar in i huset.

  Gilla

 3. Nej, jag tycker inte att det är tv4:s sak att upplysa om. Det är något privat som personen bör säga till den han dejtar och att det sedan är upp till den att själv bestämma om dejter ska fortsätta (liksom bönderna själva bör upplysa om de har någon sjukdom eller begått brott till dem de dejtar). Att ha varit på rättspsykiatrisk anstalt är inte det samma som att man är för evigt våldsam/störd. En psykos till exempel är fullt möjligt att helt tillfriskna från. Tänk också på att en psykos ofta medför att den som har det inte har sjukdomsinsikt under tiden psykosen pågår – och förmodligen har man från rättens sida bedömt att det är störningen som är upprinnelsen till brotten. Det är ju visserligen en tv-produktion men de som anmäler sig gör det frivilligt och har därmed också ett eget ansvar. De väljer också själva vem de vill söka kontakt med och vem de släpper in i sitt hus, det står dem fritt att inte låta någon komma in.

  (sen tycker jag iofs att hela bonde söker fru dras med problem om vad som är integritet och privatliv)

  Gilla

 4. Var själv med i bonde och alla måste skicka in sitt belastningsregister innan men är dock tveksam på om produktionen hunnit kolla upp alla innan man ses första gången. Mitt tex skickades bara några få dagar innan inspelningen började och tveksamt om det hann fram innan vi började så tror inte de har helt koll, inte till en början iaf..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s