Det här är så förvirrande…

Allt det här med hobbyverksamhet är SÅÅÅÅ förvirrande!
ALLA säger olika och alla ska ha rätt.
I morse så fick jag en ny sida skickad till mig, och denna sidan säger ju samma sak som jag alltid trott, att gränsen är 50.000:-
Länk här: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/internet/forsaljning.4.7b610ded10741da92fa8000834.html?utm_source=Viber&utm_medium=Chat&utm_campaign=Private

Men jag vet inte och för att bli helt klar på det hela så tänker jag ringa till skatteverket imorgon och kolla hur det egentligen ligger till.

Sen det här med omsättning.
Vad är omsättning egentligen?
Jo det är väl alla inkomster, eller? Jag var ju säker på den punkten med tills någon annan började snacka om att det bara var vinsten men jo, omsättningen är ju intäkter.
Källa på den informationen finns här: https://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/ordlista/omsattning

Allt sånt här är skitrörigt för mig och när jag väl tar reda på en sak och sen någon säger något annat så blir jag bara jävligt förvirrad och osäker.
Men ni som påstod att omsättning var vinsten, ja ni har ju fel kan jag meddela.
Och tror ni mig inte så snälla kolla länken ovan!

 

 

3 reaktioner på ”Det här är så förvirrande…

 1. Omsättning = alla försäljningsintäkter (dvs alla pengar som kommer in till rörelsen via försäljning). Momsen räknas ej in i omsättningen.
  Nettoomsättning = försäljningsintäkter minus kostnader för moms, rabatter och ev relaterade skatter
  Vinst/Årets resultat = intäkter minus kostnader (intäkter kan vara dels från försäljning men också t.ex. ränteinkomster, kostnader kan även vara tex avskrivningar på faktiska tillgångar)

  Gilla

 2. Hej. Blev tillfrågad om att gå in att kommentera och försöka bringa lite klarhet.

  Hobby verksamhet är en verksamhet som inte har vinstdrivande syfte. Om din tanke är att tjäna pengar föreslår jag näringsverksamhet. Men åter till ditt inlägg, länken du har med gällande de 50 000 kr gäller privata föremål, så om du säljer din ”gamla” häst du använt i privat syfte får du göra detta för ett belopp om 50 000 kr utan att ta upp det i deklarationen. Är tanken att plocka hem hästar från utlandet, för att säljas igen gäller alltså inte de 50 000 kr. Utan du är då inne på hobby eller näringsverksamhet. När det gäller de 30 000 kr i hobbyverksamheten är detta ett riktmärke, allt är individuellt och något jag tycker du ska diskutera med skatteverket då om jag förstått det rätt handlar om inköp av dyrare hästar. Men då hobbyverksamhet går ut på att inte ha ett vinstdrivande syfte kan du via skatteverket få ”godkänt” att tex handla en häst för 40 000 kr, 1000 transport från utlandet samt 1000 kr för röntgen och vetrinär besiktning och sedan sälja hästen för 42 -43 000 kr. Alltså inget vinstdrivande syfte. Skulle du däremot sälja den för 48 000 kr har du gjort en vinst och skatteverket är nog inte så glada och hjälpsamma i att du vill gå under hobbyverksamhet utöver de här nämnda 30 000 kr. Hoppas jag kunde bringa dig lite klarhet. / Louise ekonomi konsult

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s