Det här med en hobby verksamhet 

Jag bloggade lite igår om att sälja hästar i en hobbyverksamhet, ni som har missat inlägget kan hitta det här.
Jag har såklart grävt vidare i detta lite och omsättningen får ej överskrida 30.000:- per år.

Men nu tänker jag såhär. För att ta ett exempel. Tänk alla som avlar på sina hundar, om omsättningen inte får överskrida 30.000:- så vill jag påstå att alla som haft en valpkull hemma med mer än 4 valpar har begått en kriminell handling. (Om du inte har en verksamhet med hundavel så att säga)
En valp kan kosta allt mellan himmel och jord men säg att en valp kostar från 8.000:-,
4 valpar är ju då 32.000:-.
Nu brukar man få mer än 4 valpar i en kull och dom brukar kosta mer, men iallafall.

Då har man överskridit denna 30.000:- i omsättning och teoretiskt sätt så begår man ju då ett brott. Eller? För om omsättningen är över 30.000:- så anses det vara en näringsverksamhet och har man inte ett företag då så begår man ju ett brott.

Ja alltså detta är lite rörigt men det är mest mina tankar.
Hade det inte var lättare och mer shyst om vinsten inte fick överskrida 30.000:- istället??
Allt som har kring en hobbyverksamhet står väldigt luddigt skrivit och jag vet inte ens om det är meningen att man ska förstå det.

30 reaktioner på ”Det här med en hobby verksamhet 

 1. Jag som hunduppfödare som har hobbyverksamhet vet att vinsten inte får överskrida, men du har samtidigt mycket som skall räknas bort från vinsten, tex parningsavgift, chipning mm. Oavsätt om du får en kull på 6-8 valpar blir det inte så mycket i vinst, det kostar att ha hund och att avla på. För att få en ”laglig” kull och att följa riktlinjer så skall hunden vara utställd mm. Då i mitt fall eftersom jag bor på Gotland så kostar resor till och från utställningar mycket pengar. Det är ju pengar man lägger in på framtida valpkull. /ela

  Gilla

  1. Hej. Jag förstår vad du menar. Men vinsten har ju inget med detta att göra eftersom omsättningen inte får överskrida 30.000sek. Då kvittar det om vinsten är 2.000sek eller 28.000sek för det handlar om omsättningen.

   Gilla

   1. Ja nu gick mitt svar iväg innan jag var färdig. Men oavsett vad man kan räkna bort eller inte så kvittar det ju då det handlar om omsättningen.
    Nu tog jag bara hund uppfödning som ett exempel och menade inget negativt med det men om valparna säljs för mer än totalt 30.000sek tillsammans så är det inte längre en hobby verksamhet enligt Skatteverket.

    Gilla

 2. Det är ju inte mer schysst att sätta en gräns på vinsten??? Omg, jag önskar att världen slapp alla slags företag som startas upp av folk som har no clue om bokföring och skatter och skiter i att ge denna essentiella kunskap en ärlig chans, antingen genom att lära sig själv eller outsourca. Det går alltid, ALLTID, på skit för dessa företag på ett eller annat sätt vid nåt skede.

  Gilla

 3. Alltså, vad jag fattat det som menas omsättning med då,
  Handlar häst för 50 000, kostar på 10 000, säljer för 100 000, vinsten , alltså är omsättning 160 000 SEK.
  Eller har jag fel? 🙂

  Gilla

   1. Någon annan kommenterade såhär och det är ju korrekt.

    Omsättning = alla försäljningsintäkter (dvs alla pengar som kommer in till rörelsen via försäljning). Momsen räknas ej in i omsättningen.
    Nettoomsättning = försäljningsintäkter minus kostnader för moms, rabatter och ev relaterade skatter
    Vinst/Årets resultat = intäkter minus kostnader (intäkter kan vara dels från försäljning men också t.ex. ränteinkomster, kostnader kan även vara tex avskrivningar på faktiska tillgångar)

    Dom 100.000 är ju vinsten, inte omsättningen.

    Gilla

   2. du har fortfarande fel. omsättning = försäljningspriset. det hjälper inte vad du än säger, du har missförstått.

    Gilla

   3. Men det är ju exakt det jag säger ?
    Om jag tar ett exempel.
    Om jag köper en häst för 50.000kr och sedan säljer den för 100.000kr så är omsättningen 100.000kr

    Det är ju det jag har sagt hela tiden?

    Gilla

   4. pga din felläsning var vad du sa och vad du tänkte olika saker och förvirringen blev stor. 100 kommentarer senare är vi alltså nu på samma level och omsättningen är som du säger nu 100 000 och inte som du sa tidigare 160 000

    Gilla

 4. Förstår hur du menar men storbolag gör ofta nollresultat eller till och med går back.

  Det går ju inte an att driva bolag som omsätter miljarder som hobbyverksamhet.

  Finns det inte tilläggsregler som gör det möjligt att komma runt dessa 30k när det gäller djuruppfödning/försäljning? Max antal kullar har jag för mig jag hört.

  Gilla

  1. Max antal kullar etc finns men man får fortfarande inte överstiga summan som Skatteverket satt.
   Max antal kullar har bara att göra med om man ska ha tillstånd ifrån länsstyrelsen / Jordbruksverket eller ej

   Gilla

   1. Gudars vad krångligt det verkar.
    Tur att jag inte bor i sverige.

    Här behöver man inte registrera sig för att betala skatt om man inte omsätter mer än ca 1 miljon svenska kr. Inte registrera företaget för den delen.

    Man betalar bara in skatten på der man tjänar precis som på vilket jobb som helst.

    Gilla

   2. Ta valfritt land där du inte har allmän sjukvård etc, eller allmänt land som inte riktigt är ett välfärdsland kanske. alternativt italien eller grekland…

    Gilla

   3. England.

    Mycket enklare att driva företag här. Och anställda personal utan att ruinera sig med för den delen.

    Sofia: Sjukvård är helt gratis här 😉

    Gilla

 5. Det är sant det du skriver. Men sen går det ju sälja saker och få betalt rätt i handen så finns det inget register som ser hur mycket du får in och som går ut varje månad.

  Gilla

  1. omsättning är översta raden i resultaträkningen, resultatet är sista raden (bottom line). Omsättning och resultat är helt olika saker. Omsättning är alla intäkter som hänför sig till rörelsen, rörelseresultatet är omsättningen minus alla kostnader (före räntor, skatter och bokslutsdispositioner). FYI

   Gilla

   1. ok, dom skriver såhär: ”Ett företags omsättning är likvärdigt dess sammanlagda intäkter från sålda varor och utförda tjänster under en viss period.” det går inte att skriva så mkt enklare: det företaget säljer för är omsättningen.

    länken säger också såhär: ”Det är företagets nettoomsättning som ska anges i bokföringen. Nettoomsättningen definieras som företagets omsättning härrörande från den primära verksamheten, med avdrag för lämnade rabatter, mervärdesskatt (moms) och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.” detta betyder att du säljer hästen för 125 000 kr inkl moms, men omsättningen är fortfarande 100 000 eftersom momsen bara är något du tar in av kunden för att direkt betala till skatteverket.

    I ovannämnda fall är alltså 100 000 omsättning, -60 000 är kostnader och rörelseresultatet (vinst i detta fall) är 40 000. sedan betalar du bolagsskatt på dessa 40 000 och resultatet blir 40 000 – bolagsskatten. Detta är det enklaste scenariot du kan tänka dig. Vad specifikt i länken är det som får dig att ifrågasätta att 100 000 är omsättningen?

    Gilla

   2. ”Handlar häst för 50 000, kostar på 10 000, säljer för 100 000, vinsten , alltså är omsättning 160 000 SEK.
    Eller har jag fel?:)” det var alltså det här du sa att var ”helt rätt”. det där är alltså helt fel. håller du med mig nu?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s