Konsumentköplagen Häst

Att hästarna går under konsumentköplagen har vi länge vetat, det har varit snack om att det ska ändras och jag undrar om något hänt? Jag är dåligt uppdaterad och eftersom jag är osäker på det så utgår jag från att det är som det alltid varit.

Men jag läste på lite i konsumentköplagen och det står ju faktiskt så här:

Om det är fel på varan kan du kräva:
Att få varan reparerad
Att få en annan likvärdig vara
Prisavdrag
Att få pengarna tillbaka

Säljaren har dock rätt att i första hand erbjuda dig att reparera varan eller erbjuda en annan likvärdig vara.

Ja okej, det sistnämnda är ju intressant och en tolkningsfråga. Det kan vara svårt att ”reparera” en häst, så det stryker vi. MEN, erbjuda en likvärdig vara då? Frågan jag ställer mig, som inte framgår i lagen, är om köparen är skyldig att ta denna likvärdiga vara du som säljare erbjudit eller du som köpare kan tacka nej och hänvisa till något av de andra alternativen.

Varan, i detta fallet en häst, kan vara svårt att erbjuda liknande. Jag menar en iPhone 6 är en iPhone 6 oavsett, alla är likadana. Men det finns inte en enda häst som är den andra lik.

Om du har en 6-årig hopphäst som går 120-klasser som kostar 100 000 kronor som exempel och du inte är nöjd och vill lämna tillbaka den. Räcker det då med att säljaren erbjuder en annan 6-åring som går 120-klasser i samma prisklass?

Det är ju två skilda hästar, trots att de ligger i samma nivå vad gäller ålder och prisklass.

Det är oftast här konflikter uppstår. För när köparen är och provar denna ”utbytesvara” så passar den kanske inte denna köparen (ryttaren i detta fallet) och köparen väljer att tacka nej till hästen som erbjudits som utbyte.

Och även om det är en ”likvärdig” häst så är det ju inte ”samma” häst, ja, ni förstår.

Det är som om jag skulle köpt en iPhone 6 på Elgiganten och reklamera den för att den inte fungerar och de säger nej, tyvärr du får ta en Samsung, den kostar lika mycket. Ja, värdet är det samma, varorna uppfyller samma funktioner, men det är två helt skilda telefoner. Aldrig någonsin skulle konsumentköplagen stödja det, så hur i helvete kan hästarna då gå under konsumentköplagen???

Men om de inte går under konsumentköplagen, vilken lag ska de då gå under?

Det uppstår många frågor, och ju mer jag gräver i det, ju mer frågor kommer det. Om jag som säljare erbjudit någon tio likvärdiga hästar (vilket har hänt ibland) kan jag då sedan sätta som krav att de måste ta en av dessa eller behålla den de redan har?

Ibland, kräver folk pengarna tillbaka för hästen + skadestånd (stallhyra, foder, skoning och allt möjligt). Men det står ju ingenstans i konsumentköplagen att de kan kräva det?

Om du köper en dator på Elgiganten och den inte fungerar, så kräver du väl inte bensinpengar för att du kör och lämnar tillbaka den? Du kräver dina pengar tillbaka, vilket du får och inte mer.

Hur kommer det sig då att hästfolk kräver så jävla mycket mer hela tiden?

Nej, det är inte hållbart.

Uppdatera mig när lagen ändras, så ska jag börja sälja hästar igen… Officiellt…

Vill du följa bloggen så anmäler du bara din emailadress så får du ett mail varje gång jag skriver ett nytt inlägg.

Surfar du från en data så fyller du i din mailadress här till höger, surfar du från en surfplatta eller telefon så skrollar du längst ner på sidan och gör detsamma så får du automatiskt ett mail varje gång ett nytt inlägg publiceras.

3 reaktioner på ”Konsumentköplagen Häst

 1. Fast du kan kräva ersättning för bensin och besväret du får för att din köpa vara inte funkar som den ska.
  Bara det att inte de flesta inte vet om detta.
  Hörde senast för 4 veckor sen en kvinna som lämnade tillbaka 2 tomma korgar där det varit något slags bär i men där hon påstod att det bara var mindre än hälften av bären i korgarna som gått att äta.
  Så hon ville ha pengarna tillbaka och sen hade hon även fått köra en bit så hon ville ha kompensation för det också.
  Vilket hon fick i form av en tillgodo check.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s