En dag i häktet med fulla restriktioner

I fyra månder exakt (19 nov 2013- 19 mars 2014), satt jag häktad med fulla restriktioner, misstänkt för grovt bokföringsbrott, en av de bästa tiderna i mitt liv.

Livet kan förändras på en natt, på morgonen väcks du tidigt av 8 poliser som knackar på dörren, 4 dagar i arresten för att sedan bli häktad med fulla restriktioner. Det tar ett tag innan man förstår vad som hänt, men det gäller att acceptera situationen som den är, man kan inte ändra eller påverka det och när du väl har accepterat det, då är det inte så farligt.

Häktad på fulla restriktioner innebär att du endast får prata med din advokat, du sitter inlåst i din cell 23 timmar om dygnet, en timmes promenad om dagen är du beviljad på taket, något som jag inte gjorde förrän efter 3 månader, tre gånger om dagen öppnas dörren för mat och du får även duscha en gång om dagen. Du har tv med de vanligaste kanalerna, radio och sedan får du läsa morgon tidningen, det innebär alltså ryggläge mesta delen av tiden i din 90 säng framför tvn.
Är du snäll, kan du även få ett play station, come on, den kan passa ni den vidare till någon annan.

Två gånger i veckan kommer kiosken som du kan handa godis och annat smått och gått i, har du inga pengar själv så får du 90 kr i veckan av häktet att spendera.
Varannan vecka kom bibiloteksvagnen med böcker, dom flesta var inte ens på svenska.
Du får ta emot brev och skicka brev, men alla ska gå via åklagaren och läsas och godkännas av honom.

Var 14:e dag är det ny häktesförhandling om man vill, dvs du kan få det omprövat om du fortfarande ska sitta häktad eller släppas, inte en enda gång på de 4 månaderna brydde jag mig om det, något som åklagaren sa var ganska unikt.
Orka bry sig, när dom är klara med utredningen så är dom och det lär inte gå snabbare för jag ska ta upp hans tid med nya häktningsförhandlingar, dessutom om jag blir dömd så räknas tiden jag suttit häktad av i straffet, om jag inte blir dömd får jag skadestånd för varje dag jag suttit där, alltså en win win situation hur jag än vänder och vrider på det.

I slutet av min häktnings period så fick jag samsitta med en annan tjej, jag hade blivit erbjuden detta innan men det var inte jag intresserad av, jag ändrade mig efter 3 månader.
Samsittning innebär att du får umgås med en annan intagen på dagtid som även hon sitter med fulla restriktioner, antingen i hennes eller din cell. Men när plitarna går hem kl 16 så åker du in i din cell igen. Och sjävklart, är du tjej får du endast samsitta med en tjej och viseversa, jävligt trist! Jag hade haft betydigt trevligare med en karl i cellen….

Vissa har turen att slippa restriktioner, korridoren brevid hade inga restriktioner. Deras dörrar öppnades på morgonen o sedan var det inlåsning på kvällen, som en fritidsgård där alla umgicks. Den turen hade inte jag, men vem bryr sig?

Det var 4 nyttiga månader. Du får tid att verkligen tänka igenom vissa saker i livet, och det förändrade mig helt och hållet. Jag lärde mig så mycket om andra, men framför allt om mig själv och jag har en helt ny synvinkel på det mesta i livet, och det säger även de flesta som känt mig hela livet.

Tjejen jag samsatt med har dessutom blivit en god vän på utsidan, ja jag ska tillägga att den du samsitter med inte får vara misstänkt för ett liknande brott och hennes åklagare måste godkänna mig och vise versa.

Dagarna kan bli långa och tråkiga, men vad som inte dödar det härdar.
Jag önskar att alla skulle få uppleva detta någon gång i livet, det är nyttigt.

Maroccoöknen

4 reaktioner på ”En dag i häktet med fulla restriktioner

 1. Tycker du verkar fett skön. Och för att inte ha gått ut grundskolan ens tycker jag du verkar oehört smart! Längtar till goolar inlägget, haha 🙂 Ha det bra! / nybliven helsingborgare som är sjukt nyfiken, såklart 🙂

  Gilla

 2. Hej!! Hittade din blogg via fb och ville bara skicka lite styrka.
  Det kunde varit jag som skrivit det där inlägget. Då jag blev häktad för nästan exakt tre år sen. Jag satt häktad med fulla restriktioner i tre månader, släpptes på fri fot för att efter nästan ett år börja avtjäna mitt fängelsestraff.
  Det ÄR nyttigt och jag sa likadant; Alla skulle få testa på det.
  Idag är jag en ny människa. Uppskattar livet med mina tre barn och man, på ett helt nytt sätt.

  Ska läsa fler inlägg här, helt klart! 🙂

  Ta hand om dig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s