Att köpa häst i utlandet, så ser en dag för en hästhandlare ut.

Att åka till Holland och köpa hästar är något av det roligaste som finns, att gå igenom stallgångarna, gå igenom häst för häst, stam för stam, välja ut vilka man vill se ridna det är fantastiskt kul.

Min huvudhandlare är bosatt i södra Holland och har ett stall med ca 50 hästar. Ca 40 boxar och sedan ett par små lösdrifter där några avelsston och deras avkommor går.

189063_1610467666838_3596734_n

På de 40 hästarna som står i stallet så är det ungefär 30 vi går igenom och tillslut är det hälfter av dom jag bestämmer mig att ta en titt på. Hästarna som faller bort faller oftast bort pga storleken, åldern eller om jag anser att priset är helt fel för just den hästen – klart det mesta går att pruta på, men är vi redan mil ifrån varandra är det inte ens lönt att ta ut just den hästen.
Det finns så många andra och det är både slöseri med våran tid + onödigt slitage på hästen om den ska ut när jag ändå vet att jag inte kommer köpa den.

Som handlare, så hinner du se på 10 ridna hästar på mindre än två timmar.
En tjej i stallet som sadlar ut hästarna och en som rider, oftast hoppar ryttaren upp och skrittar ett halvt varv, travar två varv i varje varv och sedan galopperar två varv i varje varv.

Det kan låta lite, men jag som handlare får mig en väldigt bra bild på hästen av det lilla och behöver inte se mer, den är hygglig att rida, ser relativt lättriden ut och framförallt den ser fräsch ut. Sedan hoppar vi några enkla språng med hästen och en liten bana, när vi är klara står nästa häst redo.

280140_3700297071267_1127246755_o

Ibland behöver jag inte se hästen trava mer än ett halvt varv för att se att den inte är något för mig, då tackar jag och hästen sätts in igen.

Det kan kännas fel att de bara ska in och ut så snabbt, men ibland visas samma häst 4-5 gånger på en dag, och då behöver jag inte ”slösa” på hästen i onödan.

När kl är 12, så är vi redan klara, av de 15 hästar jag kollat på är kanske hälften intressanta.

Men fler hästar behövs och vi åker vidare, via han åker vi till 2-4 andra handlare samma eftermiddag. Handlare med allt från 10-100 hästar och det är samma process som där. Man går igenom stallet, stannar vid varje box där som finns en häst tillsalu och han presenterar hästen med info och pris, de jag tycker är intressanta plockas ut och visas de andra står kvar.

Ibland har jag med mig någon ryttare som provrider, men oftast behövs det inte. Har man granskat några tusen hästar i sina dagar så får man sig snabbt en uppfattning om vad för typ av häst det är.

När kvällen lider mot sitt slut så brukar den avslutas på någon resturang med god middag där vi går igenom hästarna och deras priser, och förhoppningsvis  så är man 15-20 hästar rikare när kvällen nått sitt slut.

Ibland hinner man inte ens vänta till kvällen med att köpa hästen utan får slå till direkt, hos handlarna är det först till kvarn som gäller och det har hänt mig både en och två gånger att hästarna blivit sålda under dagen, det är så det fungerar.

Jag kollade på en 8 årig märr en gång, samtidigt som några andra, de andra var privatperson som hoppade upp och provred hästen, killen red så jävla illa så jag vågade knappt kolla när han styrde på hinderna, tillslut så styrde han på ett 150 räcke så jävla illa så alla trodde de skulle gå åt helvete, men hästen trampade om och kom över – den ska jag ha sa jag till mig själv.

Samtidigt som pappan till killen står och pratar med säljaren och jag inte vill gå fram och störa utan väntar tills de pratat klart när han skriker VERKOCHT ( såld på holländska) till mig. FAN tänkte jag, jag skulle bara gått fram och sagt jag tar den och skakat hand så hade den varit min. Nejdu, där fick jag lära mig en viktig läxa, det är först till kvarn som gäller!

Ibland kan du stå hos en handlare, han visar dig en häst och säger, ja jag kan sälja den till dig nu för 8000 euro men det kommer privata kunder i eftermiddag på 12.000 euro så antingen köper du den nu för 8000 och så delar vi vinsten om dom köper eller så får du vänta och se. Då får man börja fundera, för man anser kanske inte att hästen egentligen är värd mer än 6500 euro men samtidigt kan du tjäna dig 2000 euro utan att ens hunnit lägga ut dina egna pengar om dom privata köper? Oftast när sådanna tillfälle kom, så köpte man hästen och oftast så såldes den samma dag eller dagen efter till den redan tilltänkta kunden för mer pengar och så hade man tjänat lite snabba och extra pengar.

Ja, priserna skiljer något fruktansvärt på om du är handlare eller om du är privat.. Privata hästköpare åker ner till Holland för att köpa en häst och tror dom gör värsta dealen, men ibland blir det inte så lyckat ..

Ohanterade unghästar finns det gott om, att fånga dom efter dom varit ute och visat upp sig var inte alltid lika enkelt…

622538_3710652730152_564542793_o

Glöm inte att följa bloggen, sufar du från en data så fyller du i din mail adress här till höger, surfar du från en surfplatta eller telefon så skrollar du längst ner på sidan och gör detsamma så får du automatiskt ett mail varje gång ett nytt inlägg publiceras.

4 reaktioner på ”Att köpa häst i utlandet, så ser en dag för en hästhandlare ut.

  1. Åhh jag tycker detta är så intressant och spännande. Önska att en annan hade fått följa på en liknande resa då jag uppskattar importerade hästar så mkt mer än dom svenska. Jag har en fråga. Jag undrar hur man ser för ett som ditt tränat öga att just denna häst är intressant för svenskar och denna kommer jag ”tjäna” på för de är väl de det handlar om?

    Gilla

  2. Jag har lite frågor, finns det någon mail som jag kan ställa frågor till dig? Hade varit guld värt!! Tack på förhand.
    /Alexandra

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s